ПРОЄКТУВАННЯ ЦИФРОВОГО АСИСТЕНТА В ЕКОСИСТЕМІ ВІДКРИТОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Смірнова, Валерія; Тютюнник, Анастасія; Грицеляк, Богдан (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2026)
Впровадження технологій штучного інтелекту є одним із ключових чинників формування адаптивної та безпечної цифрової екосистеми університету, що обумовлює важливість проєктування цифрового асистента як її компонента. У межах дослідження здійснено аналіз українського та міжнародного досвіду впровадження технологій штучного інтелекту в освітні екосистеми. Визначено ключові етапи проєктування цифрового асистента, зокрема аналіз, моделювання, створення, впровадження та оцінювання, що забезпечує системний підхід до інтеграції рішень на основі штучного інтелекту з урахуванням динаміки технологічних змін та сучасних вимог до безпеки цифрової екосистеми. Розроблення цифрового асистента як складника екосистеми відкритого університету реалізовувалося поетапно із врахуванням взаємопов’язаних технологічних, інформаційних і безпекових аспектів. Представлено процес розроблення бета-версії цифрового асистента, інформаційну базу знань якого сформовано на основі структурованих інструктивних, методичних та відеоматеріалів щодо роботи з цифровими сервісами університету й електронними навчальними курсами. Оцінювання ефективності цифрового асистента здійснювалося на основі адаптованої моделі прийняття технологій, інтерпретованої через аналіз поведінкових даних користувачів, що дозволило оцінити ключові компоненти моделі – «сприйняту корисність» і «сприйняту легкість використання». Результати тестового впровадження засвідчили ефективність і практичну затребуваність цифрового асистента, його здатність забезпечувати інформаційну та організаційну підтримку учасників освітнього процесу, оптимізувати навігацію цифровими ресурсами університету та підвищувати ефективність роботи з електронними навчальними курсами.