ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИКЛАДАННІ ХІМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН У СУЧАСНОМУ ЗВО - Даценко, Віта; Хоботова, Еліна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2026)
Сучасний етап розвитку вищої освіти в Україні характеризується інтенсивною цифровізацією та пошуком інноваційних підходів до викладання природничих наук. Хімічні дисципліни, які традиційно вважаються одними з найскладніших для засвоєння через високий рівень абстрактності та необхідність візуалізації мікропроцесів, потребують впровадження нових інструментів навчання. Мета роботи: теоретично обґрунтувати ефективність впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у процес викладання хімічних дисциплін для підвищення якості підготовки фахівців у Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті в умовах дистанційного навчання. Показано, що при дистанційному навчанні особлива увага приділяється використанню електронних освітніх платформ, спеціалізованого програмного забезпечення, інтерактивних навчальних ресурсів та візуалізаційних засобів, які підвищують якість засвоєння навчального матеріалу та сприяють формуванню практичних навичок. Проаналізовано викладання хімічних дисциплін з огляду на необхідність адаптації навчального процесу до цифрового середовища. Доведена доцільність викладання дисципліни «Комп'ютерні технології в інженерній хімії» у системі підготовки здобувачів вищої освіти в університеті забезпечує умови для оновлення та адаптації навчального процесу до індивідуальних потреб при вивченні хімічних дисциплін. Застосування студентами набутих навичок з використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні сприяє ефективнішому засвоєнню теоретичних знань, формуванню практичних навичок роботи з комп’ютерними системами, що використовуються в хімічній інженерії, а також розвитку самостійності, критичного мислення та здатності до аналізу й прийняття рішень. Перспективним напрямом дослідження є деталізація впливу цифрових інструментів на якість фахової підготовки майбутніх інженерів-хіміків.