МОДЕЛЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО НАВЧАННЯ У ЕЛЕКТРОННОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ НА БАЗІ LMS MOODLE - Терлецька, Тетяна Сергіївна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
У статті представлено функціональну модель організації диференційованого навчання в електронному освітньому середовищі на базі LMS Moodle. Обґрунтовано актуальність упровадження диференційованого підходу у вищій освіті в умовах цифрової трансформації та зростання потреби у персоналізації освітнього процесу. Запропонована модель розглядається як інструмент педагогічного проєктування, що інтегрує системний, компетентнісний, особистісно орієнтований і технологічний підходи. Вона спрямована на створення адаптивного середовища, у якому враховуються індивідуальні особливості, рівень підготовленості, стилі та темп навчання здобувачів освіти. У структурі моделі виокремлено цільовий, змістовий, процесуальний, контрольно-оцінювальний, технологічний і рефлексивно-аналітичний компоненти, що забезпечують цілісність, логіку та гнучкість освітнього процесу. Реалізація моделі відбувається через послідовні етапи: організаційно-аналітичний, проєктувальний, реалізаційний, оцінювальний та адаптаційно-рефлексивний, кожен із яких відображає взаємозв’язок між педагогічними рішеннями, технічними можливостями Moodle та результатами навчання. Показано роль цифрової компетентності викладача як ключової умови ефективного функціонування моделі. Запровадження моделі сприяє підвищенню якості освітнього процесу, мотивації та залученості студентів, розвитку їхньої автономії, критичного й аналітичного мислення. Модель також створює умови для вдосконалення внутрішньої системи забезпечення якості освіти, оптимізації педагогічної взаємодії та професійного зростання викладачів у контексті цифрової трансформації вищої освіти.