3D-ДРУК: ВІД ІДЕЇ ДО ФІЗИЧНОЇ МОДЕЛІ - Цирульник, Сергій Михайлович; Марцева, Людмила Андріївна; Марцев, Олексій Миколайович (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
Метою статті є аналіз сучасних тенденцій формування у майбутніх фахівців навичок проектування та реалізації 3D-друку і 3D-моделювання як важливого компоненту сучасного освітнього процесу закладів фахової передвищої та вищої освіти. Визначено, що формування у студентів компетентності реалізовувати 3D-друк від ідеї до фізичної моделі робить привабливим навчальний процес, формує професійну ідентичність майбутніх фахівців, сприяє конкурентноспроможності їх на сучасному ринку праці. У статті приділено увагу ефективним інтерактивним методам організації навчання студентів впродовж опанування технології 3D-друку та 3D-моделювання. Автори розглядають принципи створення просторових моделей та застосування їх у різних галузях господарства. Також у статті проаналізовано послідовність побудови моделей з метою їх редагування та подальшого використання. Приділено увагу інноваційним методам та підходам у підготовці студентів щодо ефективного засвоєння навчального матеріалу з питань 3D-друку та 3D-моделювання для формування необхідних професійних компетенцій. З’ясовано, що залучення студентів до 3D-моделювання зумовлено актуальними завданнями в контексті реформування в Україні системи фахової передвищої освіти, зокрема із зростанням популярності технологій тривимірного друку на сучасних промислових підприємствах, у сфері екології, сучасній медицині тощо. Автори наводять огляд етапів технології 3D-друку: технологія виготовлення, необхідні матеріали та практичні аспекти застосування. Особливу увагу приділено створенню цифрових 3D моделей засобами сервісу Tinkercad та засобами AI, обґрунтовано підходи до генерування 3D моделей сервісами Text-to-CAD, Image-to-CAD, онлайн сервіси підготовки та конвертації зображень до формату ST. Автори розглядають також важливість підготовки 3D моделі до друку: слайсинг, тестування, експорт; перебіг 3D-друку, що сприяє більш ґрунтовному засвоєнню навчального матеріалу студентами та формуванню у них відповідних компетентностей.