ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА МЕДІАГРАМОТНІСТЬ: ОНОВЛЕННЯ ПРОГРАМ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПЕДАГОГІВ - Скрипка, Ганна Володимирівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
У сучасному інформаційному суспільстві розвиток медіаграмотності педагогів є надзвичайно актуальним, особливо в умовах стрімкого впровадження штучного інтелекту (ШІ) та його впливу на медіапростір. Використання ШІ у створенні контенту відкриває широкі можливості для генерації текстів, зображень, відео та аудіо, що значно ускладнює процес ідентифікації правдивої інформації та протидії маніпуляціям. Особливої актуальності ця проблема набуває в умовах російсько-української гібридної війни, оскільки ворог активно використовує дезінформацію, пропаганду та інформаційно-психологічні операції для маніпуляції громадською думкою як в Україні, так і за її межами. У зв’язку з цим виникає потреба у впровадженні ефективних програм навчання вчителів, спрямованих на формування критичного мислення та навичок аналізу медіаконтенту з використанням ШІ. У статті представлено результати дослідження рівня медіаграмотності педагогів та їхньої обізнаності щодо ШІ-генерованого контенту. Для збору даних було проведено тестування, яке дозволило оцінити здатність учителів розпізнавати неправдиві новини, виявляти маніпуляції у текстовій та візуальній інформації, а також аналізувати джерела інформації на достовірність. Результати дослідження продемонстрували, що більшість педагогів стикаються з труднощами у визначенні ШІ-генерованого контенту та потребують додаткових знань і навичок для його критичного аналізу. На основі отриманих даних було розроблено програму тренінгу, спрямовану на підвищення рівня медіаграмотності педагогів в умовах застосування ШІ. Тренінг включає теоретичні та практичні аспекти, зокрема ознайомлення з основними поняттями медіаграмотності, аналіз ролі ШІ у створенні медіаконтенту, розгляд технологій, що використовуються медіакомпаніями для генерації новин та візуальних матеріалів. Окрему увагу приділено проблемам генеративного контенту, його впливу на споживачів інформації, а також методам перевірки фактів та виявлення дезінформації за допомогою цифрових інструментів. Запропонований тренінг є одним із можливих рішень, що дозволяє вдосконалити навички аналізу інформації, підвищити рівень обізнаності про медіа та сформувати відповідальне ставлення до поширення контенту. Таким чином, результати цього дослідження можуть слугувати основою для подальшого вдосконалення навчальних програм з медіаграмотності, зокрема для розробки комплексних стратегій впровадження ШІ в освіту з урахуванням його потенційних ризиків.