АКТИВНЕ ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ ТЬЮТОРІВ - Кухаренко, Володимир Миколайович; Фарафонов, Володимир Сергійович; Баркатов, Ігор Валентинович; Тюрін, Валерій Олександрович; Гончарук, Сергій Степанович; Лозко, Андрій Андрійович (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2024)
Пандемія COVID-19 залучила до екстреного дистанційне навчання практично весь викладацький персонал університетів, який приблизно на 80% був незнайомий з дистанційними технологіями, особливо з проведенням навчального процесу. Минулий досвід підготовки викладачів до дистанційного навчання показав наявність суттєвих психологічних бар’єрів до синхронного та асинхронного спілкування. Система підвищення кваліфікації практично не працює через завищене навантаження викладачів. В роботі пропонується одним з варіантів підготовки тьюторів, в якому викладачам університетів надається доступ до створених фахівцями дистанційних курсів загального призначення. Викладачі реєструються у дистанційному курсі «Практикум тьютора», в якому опановують теорії та технології дистанційного навчання та отримують практичні навички під час проведення занять з своїми групами студентів, зареєстрованих у відповідних курсах. Таке навчання нагадує навчання на робочому місці, дуже популярне в західних країнах. У курсі «Практикум тьютора» навчалося 74 викладачів, успішно закінчили навчання у курсі 11 викладачів, 7 з них залучили до навчання у фахових дистанційних курсах 132 студента. Проведені дослідження продемонстрували ефективність підготовки тьюторів на базі високоякісних фахових дистанційних курсах з участю їх розробників та одночасного проведення навчального процесу студентів. Отриманий досвід навчання на робочому місці використовується для підтримки викладачів у курсі «Практика змішаного навчання» протягом семестру. Результати опитування студентів обговорено на Круглому столі в Інституті. На проблемах, зазначених в анкеті, було зосереджено увагу викладачів, які розробляють та працюють з дистанційними курсами, розроблено шляхи подальшого вдосконалення освітніх веб-ресурсів Інституту.