ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВИБУДОВУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ТРАЄКТОРІЇ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ - Барліт, Оксана Олександрівна; Могілевська , Вікторія Моїсеівна; Сібіль , Олена Іванівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
Автори проводять думку, що ефективність навчання протягом життя напряму залежить від вибудовування фахівцем власної індивідуальної траєкторії професійного розвитку. Законодавство трактує її, як персональний шлях реалізації професійного потенціалу педагога, що базується на його вільному виборі закладів чи установ освіти, суб’єктів освітньої діяльності, видів, форм, темпу навчання, що сприяє якомога більшому розкриттю професійних можливостей фахівця [1]. В статті зазначається, що в умовах стрімкого розвитку цифрового суспільства перелік професійно значущих якостей педагога поповнюється ще одною важливою складовою – інформаційно-цифровою компетентністю. Володіння нею забезпечує високий рівень інформаційно-технологічної культури фахівця та відкриває широкі можливості як для його подальшого навчання, так і для професійної діяльності. Зміст статті акцентує увагу на значенні володіння інформаційно-цифровою компетентність для педагогів закладів позашкільної освіти. Зауважується, що позашкільна освіта, як частина неформального сектору освіти, за своєю специфікою відрізняється від інших структурних елементів вітчизняної освітньої системи, цілком спрямованої на формування компетентної особистості, здатної до самореалізації в умовах суспільства, що тяжіє до цифрових трансформацій у найбільш важливих сферах. Але значна частина педагогів ще не усвідомила сутність таких змін, які спричиняють зміну місця і ролі позашкільної освіти в ХХІ столітті. І це не позначилось на їх позиції щодо власного професійного розвитку. Вона залишається пасивною. Зміст і характер змін прискорюють необхідність змінити позицію на протилежну, що забезпечить професійне становлення керівника гуртка як сучасного фахівця. Автори наголошують, що володіння інформаційно-цифровою компетентністю дозволить керівникам гуртків вибудовувати індивідуальну освітню траєкторію професійного розвитку на основі власних професійних інтересів, запитів та уподобань. Кінцевим результатом на цьому шляху будуть: саморозвиток педагога, його вихованців і якість позашкільної освіти.