РЕЙТИНГ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЗОРОСТІ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕНЬ - Смірнова , Валерія Андріївна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
Ключовим аспектом підвищення рівня конкурентоспроможності закладу вищої освіти є участь у міжнародних та вітчизняних рейтингах, тому важливим є забезпечення якості та відкритого, прозорого представлення результатів всіх видів освітньої діяльності закладу вищої освіти, особливо дослідницької. Для аналізу динаміки показників закладу вищої освіти важливою є розробка і впровадження внутрішніх рейтингів, методологія яких зображає методологію ключових освітніх рейтингів. У статті проаналізовано найпоширеніші наукометричні бази даних, які використовуються для оцінювання результатів наукових досліджень – Scopus, Web of Science, Google Scholar, Semantic Scholar, Dimensions. Проаналізовано досвід українських закладів вищої освіти щодо побудови рейтингів науковців за показниками результативності дослідницької діяльності у наукометричних базах даних. Представлено рейтинг прозорості за показниками цитованості в Google Scholar, впроваджений у Київському університеті імені Бориса Грінченка. Рейтинг прозорості ранжує науково-педагогічних працівників закладу вищої освіти відповідно до показників публікаційної активності в системі Google Scholar. Визначено переваги та недоліки впровадження рейтингової системи для аналізу дослідницької діяльності науково-педагогічних працівників закладу вищої освіти. Узагальнено, що для оптимального представлення результатів дослідницької діяльності науково-педагогічних працівників важливим є систематичне здійснення заходів щодо забезпечення відкритого доступу до результатів досліджень, використання міжнародних ідентифікаторів науковця, розповсюдження та поширення результатів досліджень в Інтернет-мережі, наповнення та оновлення профілів науковця у найавторитетніших наукометричних базах даних, що позитивно впливає на показники дослідницької діяльності закладу вищої освіти в освітніх рейтингах.