ШЛЯХИ ВИКОРИСТАННЯ GOOGLE JAMBOARD ПРИ ПІДГОТОВЦІ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ - Головатенко, Тетяна Юріївна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
У статті окреслено основні шляхи впровадження відкритого ресурсу Google Jamboard у систему методичної підготовки майбутніх вчителів початкових класів на прикладі навчальних занять з дисципліни «Сучасні технології навчання іноземної мови в початковій школі». Визначено, що основою дослідження є теорія TPACK (technological pedagogical knowledge), теорія педагогічного дизайну Р. Ганьє та функціональні особливості ресурсу Jamboard, які зумовлюють специфіку його застосування на кожному з етапів заняття. Основними методами дослідження є аналіз літератури та опис емпіричного досвіду застосування сервісу та опитування. За результатами аналізу переваг та недоліків застосування ресурсу виокремлено такі переваги: можливість творчої роботи із фреймом, зміни його фону, використання завдання як фону для фрейму, дидактичний потенціал до адаптації завдань до функціоналу сервісу, синхронізація та доступність використання на мобільному пристрої та кібербезпека. Серед недоліків визначено обмежену кількість фреймів до створення. Визначено дидактичний потенціал сервісу та запропоновано власні розробки інтерактивних завдань до етапів привернення уваги студентів (З-Х-Д; сортування), повідомлення цілей заняття (постановка цілей заняття та формувальне оцінювання), повторення вивченого матеріалу (індивідуальна робота з фреймом та відновлення послідовності), контрольованої практики (мозковий штурм, розробка дизайн-проєкту гри), демонстрації опанованих навичок, надання зворотнього зв’язку (зворотній зв’язок у формі Critical Friends Protocol) та оцінки результатів студентів з метою формування та удосконалення фахових компетентностей майбутніх вчителів. Запропоновані приклади індивідуальних, парних та групових завдань спрямовані на вивчення студентами особливостей роботи із дошкою Jamboard. Результати опитування засвідчили, що студенти схильні застосовувати цей сервіс у роботі з дітьми початкових класів. Перспективи подальших досліджень полягають в аналізі шляхів розвитку творчого потенціалу майбутніх вчителів засобами Google Jamboard.