АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ В УМОВАХ ВИМУШЕНОГО ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Наливайко, Олексій; Жерновникова, Оксана Анатоліївна; Наливайко, Наталія Анатоліївна; Молоток, Вікторія (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
У статті досліджуються питання академічної доброчесності за умов вимушеного дистанційного навчання. Проведено аналіз існуючого стану справ в університетському навчальному середовищі у сфері дотримання принципів академічної доброчесності. У ході дослідження респондентам було запропоновано пройти опитування, спрямоване на визначення явищ та факторів, які турбують студентів в умовах вимушеного дистанційного навчання 2020-2022 років навчання та визначитися з питаннями академічної доброчесності. Також було проведено інтерв'ю зі студентами добровольцями з різних курсів та університетів, які навчалися чи навчаються в умовах вимушеного дистанційного навчання. Результати показали, що на жаль відсоток студентів, які на постійній основі використовують списування та некоректні запозичення зріс за ці два роки, але причини цього вимагають подальшого вивчення, але вже зараз можна сказати, що до основних факторів, що впливають на прояви академічної нечесності у середовищі студентів є: нове середовище навчання (повне онлайн навчання), відсутність систематичної роботи з формування академічної культури та комбінація з низької мотивації в онлайн навчанні та низький рівень умінь самостійної роботи у студентів у нових умовах. На підставі отриманих результатів були сформульовані рекомендації як для учасників навчального процесу в контексті протидії та профілактики випадків академічної недобропорядності в умовах он-лайн навчання. До цифрових інструментів, які рекомендовано використовувати в навчанні онлайн: Respondus LockDown Browser, Respondus Monitor, ProctorU, Purdue OWL, RefWorks, Grafiati, Unplag, Self Control. Комплексне використання цих цифрових інструментів дозволить як контролювати конкретні прояви академічної нечесності, так і формувати культуру академічної доброчесності на умовах відкритості та розуміння важливості цього процесу для студентства.