КОРПОРАТИВНИЙ СТАНДАРТ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧА УНІВЕРСИТЕТУ - Буйницька, Оксана; Василенко, Світлана (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
Корпоративний стандарт цифрової компетентності викладача університету створено з метою підвищення рівня цифрової компетентності, яка визнана однією із ключових компетентностей успішної людини ХХІ ст., задля підвищення якості освітнього процесу, актуалізації конкурентоспроможності викладачів шляхом оволодіння ними сучасними цифровими компетенціями. Сферами застосування цифрової компетентності в Університеті Грінченка визначено основні види діяльності викладача: навчальна діяльність, науково-дослідна діяльність, професійна комунікація та співпраця; цифровий самоменеджмент. Корпоративним стандартом визначено п’ять рівнів володіння цифровою компетентністю: Аналітик-дослідник (А), який є обов'язковим; Інтегратор (В1); Експерт (В2) – достатній рівень; Лідер (С1); Новатор (С2) – високий рівень. Представлені у статті дескриптори Корпоративного стандарту деталізують навички викладачів університету відповідно до рівнів цифрової компетентності та сфер її застосування. Рівень цифрової компетентності викладача визначається в системі е-навчання університету за результатом проходження адаптивного практико-орієнтованого тесту, поступове опанування ними рівневих міні курсів з можливістю вибудовування персональної траєкторії професійного розвитку та відзначенням у персональному кабінеті досягнення відповідного рівня. Підвищення рівня цифрової компетентності сприятиме професійному, науковому зростанню в цілому. Завдяки імплементації Корпоративного стандарту цифрової компетентності викладачі будуть більш ефективно використовувати можливості й ресурси інформаційно-освітнього середовища університету, освітні послуги здобувачам вищої освіти будуть надаватись на більш високому рівні, у тому числі й в умовах обмеженого доступу до навчальних аудиторій та у форматі змішаного та дистанційного навчання.