ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ДУАЛЬНОЇ ФОРМИ ОСВІТИ У ЗАКЛАДАХ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ - Кукушкін, Дмитро Володимирович; Колеснікова, Вікторія Вікторівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
В сучасних умовах надання освітніх послуг на фоні вируючих пандемій, коли більшість процесів переведено в онлайн, одним із завдань підвищення ефективності освітнього процесу беззаперечно є впровадження дуальної форми освіти та її діджиталізація. Відтак актуалізується потреба оновлення змісту інновацій, що потребує сучасна педагогіка у цьому напрямі. Повноцінне партнерство закладів освіти та підприємств за умов використання сучасних ІТ-рішень є запорукою можливості такої ефективної взаємодії на рівні фахової передвищої освіти. У статті представлено обґрунтоване застосування універсального ІТ-інструментарію закладами фахової передвищої освіти, яке дозволяє створити єдиний діджиталізований освітній простір для ефективного впровадження дуальної форми освіти. Концептуальні засади впровадження пропонованого ІТ-інструментарію стає дедалі все більш важливою темою для обговорення як для освітян, так і для вітчизняного бізнесу, що зацікавлений у компетентних сучасних спеціалістах. Причому обов’язковим є врахування специфіки застосування такого освітнього простору у рамках національних закладів фахової передвищої освіти, оскільки здебільшого вони мають обмежену ресурсну базу (проблеми не тільки з фінансуванням, але й з наявністю фахівців, що знаються у сучасних інформаційних технологіях). У статті проаналізовано сучасний стан та виклики в організації дистанційної освіти у закладах фахової передвищої освіти та виявлено, що на сьогодні у якості цифрового інструментарію домінуючу позицію посідають сервіси корпорації Google. Але, на думку авторів, пропоновані можливості сервісів Google розкривають свій потенціал та забезпечують максимальні результати здебільшого для закладів, що надають базову або повну середню освіту. Наводиться ґрунтовна аргументація використання у закладах фахової передвищої освіти саме системи управління навчанням Moodle (LMS Moodle), як найбільш універсальної, гнучкої та багатофункціональної для таких умов, що має ряд безумовних переваг перед іншими системами. Доводиться необхідність залучення представників підприємств до освітнього процесу, починаючи зі складання навчальних програм, силабусів та закінчуючи теоретичним і практичним блоками конкретної дисципліни. Зроблено важливий акцент в аналізі організації освітнього процесу за дуальною формою на практичній підготовці здобувачів освіти, причому особливість такої підготовки повинна полягати у відході від типових абстрактних завдань та надання переваг ситуаційно-практичним роботам, заснованих на імітаційних технологіях, або до вирішення реальних технологічних проблем підприємства. Досліджено універсальність діджиталізації механізму контролю успішності та якості навчання, створеного на основі єдиного інформаційного освітнього простору у LMS Moodle, який має один з найпотужніших інструментарієв організації тестування студентів та цілий комплекс елементів, здатних забезпечити ефективний контроль рівня знань.