ВЕБ-СИСТЕМА ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ ТА ФОРМУВАННЯ РЕЙТИНГУ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Шерман, Михайло Ісаакович; Самчинська, Ярослава Борисівна; Тодеуш, Олександр Андрійович (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
Стаття присвячена особливостям розроблення веб-системи оцінювання навчальних досягнень здобувачів вищої освіти, що автоматизовано генерує білети з тестами та завданнями для проведення екзаменів та інших контрольних заходів. Представлена інформаційна система спрямована на забезпечення більшої об’єктивності, прозорості й різноманітності методів оцінювання знань студентів, які здобувають освіту в умовах змішаного навчання. Для розроблення веб-системи було визначено основні вимоги та модулі, з яких повинна складатися система, встановлено основні ролі користувачів у системі та їх функціональні можливості, визначено особливості розмежування прав доступу. Описано технічні характеристики системи, функціональні особливості програмного продукту, розглянуто веб-технології для створення додатку для оцінювання знань. Представлено UML-діаграму, що відображає послідовність дій користувачів, розроблено структуру бази даних. У процесі роботи над створенням системи оцінювання знань в умовах сучасного цифрового середовища було обрано методи генерації білетів з використанням веб-технологій; визначено архітектуру і надано опис модулів е-системи, обрано технології програмування, що дозволили реалізувати систему, зокрема використано серверну мову програмування PHP, JavaScript та її бібліотеки, а також застосовано базу даних MySQL, що входить до програмного засобу PhpMyAdmin, для тестування функціонування системи було використано локальний веб-сервер OpenServer. Розглянуто формування рейтингу успішності студентів у середовищі запропонованої веб-системи для подальшого врахування балів в розрахунку стипендій здобувачів вищої освіти. Запропонована веб-система оцінювання навчальних досягнень здобувачів вищої освіти оптимізує роботу та економить час викладача при підготовці контрольних робіт або екзаменаційних завдань, активізує повторення й закріплення відпрацьованого навчального матеріалу студентами.