ВИКОРИСТАННЯ ДОДАТКІВ GO-LAB ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ В УМОВАХ ЕЛЕКТРОННОЇ СПІВПРАЦІ ВЧИТЕЛІВ ТА УЧНІВ - Vorotnykova, Iryna (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2019)
В статті визначено можливості використання екосистеми Go-Lab для організації співпраці у дослідницькому навчанні (Inquiry Based Learning) учнів та надано рекомендації для вчителів для організації навчального процесу. Розглянуто цифрові інструменти, додатки екосистеми Go-Lab для використання вчителями віртуальних онлайн лабораторій (Phet. Colorado), додатків, дослідницьких навчальних просторів середовища Graasp. Для досягнення мети використовуємо теоретичні методи системного і порівняльного аналізу навчальної та науково-методичної літератури. Наведено приклади та корисні посилання для вчителів, які прагнуть розробити власні онлайн середовища для організації та проведення дослідницького навчання в умовах співпраці. Наведено можливості організації електронної співпраці для вчителів і учнів за допомогою цифрових сервісів і додатків Go-Lab. Електронна співпраця учнів здійснюється за допомогою комунікації для обміну думками, спільної відповідальності за отриманий результат, спільного дослідження та створення звітів та сприяє їх підготовці до професійного вибору та професійної діяльності в команді. Розкрито можливості використання не тільки додатків Go-Lab, a й інших зовнішніх сервісів Веб 2.0 для забезпечення співпраці в дослідженні (Padlet, Wiki, Speak Up та ін.) У статті розглядаються деякі сценарії дослідницького навчання у Go-Lab (базовий, ажурна пилка, шість капелюхів) та організацію співпраці в них. Для ілюстрації спектру можливостей додатків Go-Lab описано приклади їх використання на різних етапах дослідження. Ці інструменти аналізуються шляхом опису їх функціональних можливостей, а також впливу на навчання учнів. Подальшого дослідження потребує використання додатків Go-Lab для організації співпраці на різних етапах дослідницького навчання у середній школі та у вищій освіті.