ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ ПІД ЧАС ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ МАТЕМАТИКИ - Sinyukova, Helena; Chepok, Oleg (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2019)
в статті розглянуто особливості застосування інноваційних методів навчання під час фахової підготовки майбутніх вчителів математики закладів загальної середньої освіти. При цьому автори виходять з тези про те, що навчання здобувача освіти у закладі вищої освіти суттєвим чином відрізняється від його навчання у закладах освіти нижчих рівнів вже тим, що за вельми стислий проміжок часу треба ефективно опанувати дуже великий об’єм інформації, набути велику кількість відповідних умінь та навичок. Цей факт є вирішальним для визначення доцільних методів інноваційного навчання і конкретних форм їх впровадження у закладах вищої освіти взагалі і у закладах вищої педагогічної освіти зокрема. Фахові для майбутнього вчителя математики навчальні дисципліни можна поділити на три групи: педагогіка і психологія, курси математики закладів загальної середньої освіти і методика їх навчання, математичні дисципліни вищої математичної освіти. Розглянуто лише навчальні курси останніх двох груп. Наведено загальну характеристику їх сучасного стану. Проведено порівняльний аналіз сучасної методологічної концепції формування пакетів навчальних дисциплін вищої математики для майбутніх вчителів математики закладів загальної середньої освіти і відповідної методологічної концепції 70-80х років минулого століття. Висвітлено необхідність ретельної систематичної роботи кожного викладача вищої математики над формуванням у студентів усвідомлення необхідності строгого обґрунтування всіх положень, які підлягають доведенню, тобто, над усвідомленням необхідності у всіх випадках повноцінної аргументації, над формуванням відповідних вмінь і навичок. Окреслено принципово важливі напрямки такої роботи. У якості найбільш доцільних інноваційних технологій для навчальних дисциплін третьої групи визначено проблемно-орієнтоване навчання, наведено, засновані на власному досвіді роботи, приклади прийомів такого роду навчання для різних видів навчальних занять та контрольних заходів. Сформульовано авторське розуміння практико-орієнтованого навчання. Після ретельної аргументації, запропоновано зміни принципового характеру до навчальних планів здобувачів освіти Середня освіта (Математика), спроможні, на думку авторів, забезпечити необхідний рівень саме практико-орієнтованого навчання. Окреслено напрямки подальших досліджень.