МУЛЬТІ-ЕТАПНА ОПТИМІЗАЦІЯ ФУНКЦІЮВАННЯ СКЛАДНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНО-РОЗПОДІЛЕНИХ СИСТЕМ - Skakalina, Olena Viktorivna (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2017)
Одна з основних тенденцій розвитку інформаційних технологій та інформаційних систем (ІТ та ІС) у XXI столітті буде пов’язана з вирішенням проблеми всебічної інтеграції зазначених технологій та систем з існуючими та майбутніми виробничими та соціально-економічними структурами і відповідними системами управління (СУ). Тому однією з актуальних наукових задач є задача оптимізації управління складними територіально – розподіленими системами, до котрих відносяться виробничо-економічні системи. Основним видом виробничо-економічної системи є сучасне підприємство, тобто- господарюючий суб’єкт. В якості такого суб’єкту може виступати агрохолдинг, нафтогазова компанія, енергетичний комплекс, інформаційні системи, галузеві системи управління, крупні банківські структури та їм подібні складні територіально розподілені системи. Головною метою досліджень є створення нових інтелектуальних інформаційних технологій для оптимізації логістичних процесів в умовах складних територіально-розподілених систем, до яких відносяться таки господарюючі суб’єкти національного виробництва як агрохолдинги, підвищення точності прогнозування. Застосовані еволюційні методи, методи та алгоритми керування проектами, апарат нечітких множин, нейромережевий алгоритм методу групового урахування аргументів. Проведений аналіз доцільності представлення логістичної діяльності агрохолдингу як проектної. Визначені засоби підвищення ефективності вирішення даної проблеми. Розроблені нові технології оптимізації логістичних процесів на основі застосування двоетапної оптимізаційної методики. Проведено тестування ефективності запропонованих інтелектуальних технологій на даних господарюючих суб’єктів різного ступеню інтегрованості. Отримані результати свідчать про те, що запропонована двоетапна оптимізаційна методика із застосуванням апарату нечітких множин для формування вихідних популяцій при роботи генетичних алгоритмів дає більш якісний та кількісний результат. Застосування нейромережевого методу групового урахування аргументів дозволяє оптимізувати витрати майбутніх періодів та зменшити витрати на зберігання товарної продукції. Доведена доцільність репрезентації виробничої діяльності агрохолдингу як проектної. Розроблена інтелектуальна інформаційна технологія для оптимізації логістичних процесів, заснована на застосуванні модифікованих генетичних алгоритмів із залученням апарату нечітких множин для формування вихідних популяцій. На основі запропонованих інтелектуальних інформаційних технологій були проведені розрахунки витрат на логістичні процесі декількох національних агрохолдингів. Отримані результати свідчать про зменшення витратної частини в діапазоні від 8 до 12%, що в умовах інтеграції в міжнародні структури є суттєвими. Розроблені інформаційні технології можуть бути застосовані до оптимізації управління складними територіально-розподіленими системами з інших предметних областей, а саме – паливно-енергетичного комплексу. DOI: https://doi.org/10.28925/2414-0325.2017.3.37z87