ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ У ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ: СУТНІСТЬ, ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ - Єсікова, Ірина (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2026)
У статті розглянуто особливості використання проєктної діяльності в системі професійної освіти як одного з ефективних педагогічних підходів до формування сучасних професійних компетентностей здобувачів освіти. Проаналізовано наукові підходи до визначення сутності проєктного навчання, його дидактичних можливостей та ролі у розвитку активної, самостійної й творчої особистості майбутнього фахівця. Визначено основні принципи організації проєктної діяльності в освітньому процесі, зокрема принципи практичної спрямованості, міждисциплінарності, самостійності здобувачів освіти, співпраці та рефлексії. Розкрито педагогічний потенціал проєктної діяльності як інструменту інтеграції теоретичних знань і практичного досвіду, що сприяє формуванню професійних умінь, розвитку критичного мислення, креативності, комунікативних та організаційних навичок. Окреслено основні форми реалізації проєктної діяльності у професійній освіті, зокрема виконання навчальних, дослідницьких, соціальних та інноваційних проєктів. Показано можливості використання цифрових технологій і онлайн-інструментів для організації проєктної роботи, планування етапів діяльності, командної взаємодії та презентації результатів. Особливу увагу приділено практичному досвіду впровадження проєктного навчання в освітній процес підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності А5 Професійна освіта (Цифрові технології). Наведено приклади навчальних завдань, що передбачають використання цифрових сервісів для планування, реалізації та презентації освітніх проєктів. Обґрунтовано, що застосування проєктної діяльності в освітньому процесі сприяє підвищенню ефективності професійної підготовки, формуванню досвіду командної роботи, розвитку дослідницьких і проєктувальних умінь здобувачів освіти, а також підготовці майбутніх фахівців до розв’язання професійних завдань у сучасному цифровому середовищі.