ТРАНСФОРМАЦІЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ЗАСОБАМИ ГЕНЕРАТИВНОГО ШІ - Коваленко, Ірина (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2026)
Стаття присвячена трансформації навчальних завдань в умовах широкої доступності генеративних інструментів штучного інтелекту (ШІ) у вищій освіті. Актуальність теми зумовлена суперечністю між масовим використанням студентами генеративного ШІ для виконання завдань і відсутністю інструментів для їх дидактичного оновлення. Поширеною реакцією закладів вищої освіти є захист академічної доброчесності через виявлення та заборону використання генеративного ШІ. Оскільки завдання, яке ШІ здатен виконати повністю, виявляє дидактичну невідповідність між самим завданням і навчальними результатами, що мають досягатися. Мета статті – систематизувати типи трансформації навчальних завдань в умовах генеративного штучного інтелекту та представити їх практичну реалізацію у вигляді ШІ-інструменту методичної підтримки викладача. Теоретичну основу дослідження складають концепція конструктивного узгодження Дж. Біґґса, переглянута таксономія Блума, шкала AIAS та AAAE-фреймворк. Обґрунтовано, що вразливість завдання до делегування ШІ є дидактичною, а не технічною проблемою. Систематизовано типологію трансформації навчальних завдань: «локалізація та особистий досвід», «критичний аналіз ШІ-відповіді», «видимість процесу», «різноформатне представлення», «усний захист». Практичним втіленням типології став спеціалізований ШІ-інструмент (Gem-бот) на платформі Google Gemini, що реалізує послідовні операції: діагностику вразливості завдання, генерацію п’яти варіантів трансформації та формулювання критеріїв оцінювання для кожного з них, зокрема маркерів якісного виконання та індикаторів імовірного делегування ШІ. Ключовою особливістю інструменту є те, що він не замінює викладача у прийнятті рішень, а структурує цей процес, залишаючи остаточний вибір за фахівцем. Запропонований підхід орієнтований на практичне використання викладачами закладів вищої освіти та може бути адаптований до різних дисциплін і рівнів підготовки студентів.