ВИКОРИСТАННЯ БОТІВ, АСИСТЕНТІВ, АГЕНТІВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ОСВІТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Умрик, Марія Анатоліївна; Морзе, Наталія Вікторівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей використання віртуальних помічників штучного інтелекту (ШІ) – ботів, асистентів, агентів та агентного ШІ – в освітньому процесі. Актуальність теми зумовлена стрімким поширенням генеративних і автономних систем ШІ, що змінюють підходи до навчання, викладання та управління освітньою діяльністю. На основі двох етапів опитування освітян (n₁=123, n₂=65) визначено рівень обізнаності та досвіду практичного застосування інструментів ШІ у професійній діяльності педагогів. У дослідженні систематизовано термінологію, уточнено сутнісні відмінності між поняттями «бот», «асистент», «агент ШІ», «агентне ШІ», а також подано порівняльний аналіз їхніх функцій, рівнів автономності та педагогічного потенціалу. Наведено приклади використання кожного типу інтелектуальних систем у навчанні — від чат-ботів, що виконують рутинні завдання, до агентних систем, здатних до планування, самонавчання та колективної взаємодії. Описано алгоритм створення асистента ШІ у візуальному середовищі без необхідності програмування. Поступова еволюція від ботів до агентного ШІ відображає перехід від реактивної підтримки до проактивної співпраці людини й ШІ, відкриваючи нові можливості для персоналізованого, дослідницького та рефлексивного навчання. Автори підкреслюють необхідність розвитку у педагогів компетентності взаємодії з агентними системами (AI collaboration literacy) та формування етичних і методичних політик використання ШІ у сфері освіти.