ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ ДО ІНТЕГРАЦІЇ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС НА ПРИКЛАДІ ЧАТ-БОТА - Шемет, Даніїл Аркадійович (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
У статті представлено приклад створення навчального чат-бота на основі архітектури Retrieval-Augmented Generation (RAG) в процесі підготовки майбутніх учителів інформатики. Акцент зроблено на практичному застосуванні сучасних технологій штучного інтелекту у педагогічній діяльності та розвитку цифрових компетентностей студентів. Також обґрунтовано актуальність вивчення сучасних підходів до реалізації ШІ-систем (prompting, fine-tuning, retrieval-only, RAG) майбутніми вчителями інформатики. Проведено порівняльний аналіз цих підходів з урахуванням їхньої технічної та освітньої доцільності. Детально описано технічну реалізацію створеного чат-бота: від завантаження документів і семантичного пошуку на основі embedding-векторизації до генерації інформативних відповідей за допомогою GPT-моделі, що забезпечує інтерактивну взаємодію зі студентами. У статті наведено результати анкетування студентів спеціальності «Середня освіта (інформатика)», яке показало високий інтерес та актуальність обраної теми дослідження, і необхідність розробки навчального курсу з використання ШІ майбутніми вчителями інформатики, який буде охоплювати не лише користувацький підхід використання ШІ, а й глибший підхід через власне проєктування ШІ-систем і інтерфейсів для них. Також вказано освітні переваги і обмеження впровадження RAG-технологій у педагогічну практику підготовки майбутніх учителів інформатики. Автори зазначають педагогічну цінність RAG чат-бота як засобу, що сприяє осмисленому застосуванню ШІ у викладанні та здатності майбутніх учителів інформатики самостійно проєктувати й використовувати ШІ боти в освітній діяльності.