ПОЛІТИКИ ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: УКРАЇНСЬКИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД - Коваленко, Ірина Іванівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
Стрімкий розвиток технологій штучного інтелекту, зокрема генеративних мовних моделей, кардинально трансформує освітнє середовище та створює необхідність формування спеціалізованих політик їх використання в закладах вищої освіти (ЗВО). Масштабне впровадження ШІ-технологій супроводжується суттєвими ризиками порушення принципів академічної доброчесності, що зумовлює потребу в нормативному врегулюванні використання ШІ з урахуванням як інноваційних можливостей, так і вимог якості освіти. Проведений порівняльний аналіз українського та міжнародного досвіду показав, що українські заклади вищої освіти перебувають на стадії переходу від загальних декларативних документів до формування конкретних механізмів регулювання використання ШІ. Досліджено політики провідних українських університетів (Херсонського державного університету, Національного технічного університету України “КПІ ім. Ігоря Сікорського”, Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара та ін.) та міжнародних університетів (Уппсальського університету, Кембриджського університету, Массачусетського технологічного інституту та ін.). Встановлено, що міжнародні практики вирізняються системністю, гнучкістю та акцентом на практичній імплементації, включаючи обов’язкове маркування ШІ-контенту, створення внутрішніх безпечних платформ та запровадження локальних політик на рівні факультетів. Українські заклади вищої освіти здебільшого обмежуються декларативними положеннями, що потребують подальшої деталізації. На основі аналізу виокремлено чотири ключові напрями формування політик використання ШІ: управління ризиками та безпека, гнучкість і автономія, практична імплементація та підтримка, прозорість і відповідальність. Запропоновано рекомендації щодо адаптації міжнародних практик до національного контексту, зокрема впровадження механізмів декларування та маркування ШІ-контенту, створення безпечної інфраструктури та розвиток інституційної культури відповідального використання ШІ. Результати дослідження можуть слугувати основою для розробки ефективних політик використання штучного інтелекту українськими закладами вищої освіти.