ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У STEAM-ПРОЄКТАХ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Шкуренко, Олександра Вікторівна; Стецик, Сергій Павлович; Шпіца-Павлюк, Роксолана Ігорівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
У статті розглянуто особливості використання сучасних технологій в освітньому процесі початкової школи. Зазначено, що окрім застосування в STEAM-освіті різних цифрових технологій, інтернет-ресурсів та інтерактивних інструментів, ефективним є використання спеціальних програмних засобів для унаочнення, демонстрації та відтворення різних явищ. Після проведення вхідного моніторингу визначено недостатній рівень теоретичних знань студентів про використання STEAM-проєктів, що доводить актуальність обраної теми дослідження. Автори демонструють переваги використання віртуальних лабораторій, імерсивних технологій (віртуальної та доповненої реальності) та відповідних мобільних застосунків під час застосування STEAM-проєктів для майбутніх учителів початкових класів. Представлено підбір наявних сучасних цифрових технологій, які освітяни найчастіше застосовують під час проєктної діяльності. Авторами проаналізовано сучасні онлайн-ресурси, запропоновано приклади їх використання в закладі вищої освіти під час підготовки майбутніх учителів початкових класів. Дослідження проведене під час навчально-виховного процесу на базі Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Такий підхід дозволив виокремити цифрові застосунки для реалізації STEAM-освіти. У статті описано використання таких цифрових технологій як: віртуальні екскурсії, музеї 360°, програми-імітатори, експерименти (Viola the Bird та Paint with music), віртуальна симуляція PhET Sound Simulation (Звукові хвилі), використання ШІ (SYNO AI), NoiSee, sketch.metademolab.com, Chrome Music Lab тощо. Впровадження програмних засобів для реалізації проєктного методу за моделлю 5E, дозволяє студентам отримати цінний досвід організації та реалізації проєктного навчання з залученням елементів STEAM-освіти.