ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПРОДУКТИВНОСТІ ПЛАТФОРМ NODE ТА BUN В ОСВІТНІХ ВЕБДОДАТКАХ - Острецова, Тетяна Олександрівна; Переяславська, Світлана Олександрівна; Острецов, Дмитро Іванович (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
Стаття присвячена порівняльному аналізу продуктивності платформ Node.js та Bun у контексті розробки освітніх вебдодатків. Сучасні освітні інформаційні системи все частіше реалізуються у вигляді вебзастосунків, що потребують високої продуктивності, масштабованості та ефективного використання ресурсів. У зв’язку з появою нової платформи Bun, яка позиціонується як швидша альтернатива Node.js, виникає потреба у науковому дослідженні її можливостей, переваг і обмежень у практичному застосуванні. В роботі описується проведене експериментальне оцінювання продуктивності вебдодатка на двох платформах, обговорюється доцільність переходу з Node.js на Bun. Розроблено дорожню карту міграції вебдодатку з Node.js на Bun. Для реалізації дослідження було проведено серію навантажувальних тестувань за допомогою утиліти Bombardier. Експерименти виконувалися в хмарному середовищі Google Cloud Platform (GCP) із використанням стандартизованої тестової конфігурації, що дозволило об’єктивно оцінити продуктивність кожної платформи. Результати тестувань засвідчили значну перевагу Bun над Node.js за показником середньої кількості оброблених HTTP-запитів на секунду (RPS). Bun продемонструвала приріст продуктивності в 2,14 рази, обробляючи в середньому 8038 запитів на секунду проти 3753 запитів на секунду у Node.js. Водночас було виявлено певні проблеми сумісності Bun із деякими модулями, що вимагало внесення змін у код вебдодатку. Це свідчить про те, що хоча Bun має значний потенціал для використання у веброзробці, вона все ще перебуває у фазі активного розвитку і процес міграції на нову платформу може вимагати додаткових зусиль для адаптації коду застосунку. Отримані результати є важливими для розробників освітніх вебдодатків, оскільки вибір середовища виконання безпосередньо впливає на продуктивність застосунку, швидкість доступу та масштабованість системи. Перспективними напрямами подальших досліджень вважаємо аналіз стабільності Bun у довготривалому використанні, дослідження сумісності з існуючими модулями та оптимізації під реальні умови високого навантаження.