АДАПТАЦІЯ МЕТОДИК НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ДЛЯ МЕДИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У КОНТЕКСТІ ОНЛАЙН-ОСВІТИ - Корнейко, Ірина Василівна; Овсяннікова, Ганна Валеріївна; Петрова, Ольга Борисівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2025)
Стаття присвячена дослідженню адаптації методів викладання іноземних мов для студентів медичних спеціальностей у контексті онлайн-освіти. Автори аналізують, як цифрові інструменти, такі як інтерактивні платформи, віртуальні симуляції та мобільні додатки, можуть бути використані для покращення засвоєння медичної термінології, розвитку комунікативних навичок та підтримки мотивації студентів у умовах дистанційного навчання. Дослідження базується на змішаному дизайні, що включає кількісні та якісні методи, і охоплює 80 студентів та 10 викладачів з двох медичних університетів. Результати дослідження показали значне покращення знань медичної термінології та комунікативних навичок студентів після восьмитижневого онлайн-курсу. Середні бали студентів зросли з 68,2 до 76,9, що свідчить про великий розмір ефекту (Cohen’s d = 0,94). Також було зафіксовано зростання поведінкової, когнітивної та емоційної залученості студентів, що підтверджує ефективність інтерактивних методів навчання, таких як рольові ігри, групові обговорення та використання мультимедійних матеріалів. Однак дослідження виявило певні виклики, зокрема технологічні бар’єри, соціальну ізоляцію та нерівний доступ до стабільного інтернет-з’єднання. Деякі студенти відчували відірваність від однолітків і викладачів, що підкреслює важливість заходів зі створення спільноти в онлайн-середовищі. Автори пропонують використовувати стратегії, засновані на когнітивній та мультимедійній теоріях навчання, для подолання цих труднощів і підвищення ефективності онлайн-курсів. У висновках підкреслюється, що ретельно розроблені цифрові стратегії можуть значно покращити володіння іноземною мовою, мотивацію та ставлення студентів-медиків до технологічно орієнтованого навчання. Інтеграція автентичних клінічних сценаріїв, використання технологій для інтерактивності та підтримка емоційного благополуччя студентів дозволяють створити динамічне віртуальне середовище, яке відповідає високим вимогам медичної комунікації.