РЕАЛІЗАЦІЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ТРАЄКТОРІЇ СТУДЕНТА ЗАСОБАМИ MOODLE - Саяпіна, Таїсія Петрівна; Корольчук, Валентина Ігорівна; Волошина, Тетяна Володимирівна; Сидорук, Єлизавета Олександрівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2024)
У сучасному середовищі закладу вищої освіти індивідуальний підхід до навчання стає все більш важливим для досягнення максимальної ефективності освітнього процесу, підвищення якості навчання та задоволення потреб кожного здобувача освіти. В статті досліджено можливості системи управління навчанням Moodle для реалізації індивідуальних траєкторій навчання студентів, яка враховуватиме як рівень початкових та проміжних знань, так і навчальний стиль студента: аудіальний, візуальний, дігітальний, кінестетичний. Розглянуто функціональні можливості системи управління навчанням LMS Moodle для персоналізації навчальних курсів, створення різнотипного навчального контенту та інструментів оцінювання, які сприятимуть ефективному навчанню кожного студента з урахуванням його індивідуальних потреб та можливостей шляхом побудови індивідуальної траєкторії студента. В статті продемонстровано приклад успішної реалізації індивідуальної траєкторії навчання за допомогою ресурсів Moodle у закладі вищої освіти, представлено процедуру формування індивідуальної освітньої траєкторії студентів на основі ресурсів LMS Moodle, а також обговорено переваги такого підходу для навчання та розвитку сучасних студентів. Для визначення рівня задоволеності здобувачів освіти було проведено онлайн-опитування 34 студентів спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології» Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України), які навчались за реалізованою індивідуальною траєкторією засобами LMS Moodle в межах курсу Інформаційні технології. В результаті був зроблений висновок про позитивний вплив персоналізації навчання, шляхом добору різнотипних ресурсів з урахуванням навчального стилю (за моделлю VARK) здобувача освіти та навчанням за індивідуальною траєкторією на рівень їх задоволеності.