РОЗВИТОК НАВИЧОК ЦИФРОВОЇ ГРАМОТНОСТІ CТУДЕНТІВ ПЕРШОГО ОСВІТНЬОГО РІВНЯ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 012 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА У МЕЖАХ ДИСЦИПЛІНИ «СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ» - Руднік, Юлія Вікторівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
Анотація. Стаття присвячена проблемі розвитку цифрової грамотності студентів першого освітнього рівня (бакалавр) спеціальності 012 Дошкільна освіта у межах дисципліни «Сучасні технології навчання дітей дошкільного віку іноземної мови». Встановлено взаємозв’язок між змістом робочої програми навчальної дисципліни, методами, що застосовуються та розвитком цифрової грамотності студентів спеціальності Дошкільна освіта. Доведено, що розвиток навичок цифрової грамотності студентів спеціальності Дошкільна освіта залежить від запропонованих форм у межах змісту дисципліни, а також самоосвіти, що стає можливим завдяки специфіці дистанційного навчання. Обмін досвідом зазначено як необхідну складову в оволодінні різними цифровими інструментами та підвищенні рівня цифрової грамотності. У статті представлено досвід викладання дисципліни «Сучасні технології навчання дітей дошкільного віку іноземної мови» для студентів спеціальності «Дошкільна освіта» першого освітнього рівня на Факультеті педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка. Подано огляд робочої навчальної програми дисципліни, змістових модулів та окремих видів діяльності, які пропонуються в рамках навчання студентів спеціальності 012 «Дошкільна освіта» першого освітнього рівня з другого по четвертий курси. Також у статті представлено алгоритм створення студентами спеціальності 012 «Дошкільна освіта» цифрового контенту в рамках дисципліни «Сучасні технології навчання дітей дошкільного віку іноземної мови». На основі описаного теоретичного підґрунтя формування навичок цифрової грамотності майбутніх вчителів в межах зазначеної дисципліни наголошується на необхідності подальшого емпіричного тестування рівня розвитку їх цифрових навичок, а також аналізу їх практичної готовності до використання цифрових технологій та інструментів у своїй майбутній професійній діяльності.