ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ЗАСТОСУВАННЯ GOOGLE СЕРВІСІВ У НАВЧАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Кошарна, Наталія Володимирівна; Петрик, Лада Вікторівна; Гапон, Людмила Ігорівна (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
Стаття присвячена питанню підготовки вчителів початкових класів до застосування сервісів Google у навчанні англійської мови молодших школярів. Розглянуто організаційно-педагогічні умови цього процесу. У статті акцентовано увагу на необхідності створення цілісної системи знань, умінь і навичок для використання сервісів Google майбутніми вчителями початкової школи під час навчання англійської мови молодших школярів. Визначено, що метою навчання англійської мови в початковій школі є формування іншомовної комунікативної компетентності, забезпеченої мовним, мовленнєвим та соціокультурним досвідом, узгодженої з психофізіологічними та індивідуальними особливостями учнів початкової школи. Завдання вчителя іноземної мови – cформувати в учнів у молодшого шкільного віку лексичні, граматичні та фонетичні навички, а також навички чотирьох видів мовленнєвої діяльності: аудіювання, говоріння, читання та письмо. Визначено та теоретично обґрунтовано переваги у використанні хмарних технологій в освіті як різновиду інформаційно-комунікаційних технологій. З’ясовано можливості та перспективи застосування хмарних сервісів від компанії Google у навчанні англійської мови молодших школярів. Зокрема, досліджено наступні Google сервіси: Google Presentation, YouTube, Hangouts, Gmail, Google Drive тощо та визначено, що ефективність навчально процесу можна підвищити шляхом їх застосування у навчанні англійської мови в початковій школі. Результативність застосування Google Classroom у навчанні англійської мови представлено в можливості вчителем створити навчально-пізнавальне середовище на уроці англійської мови, де учні початкової школи зможуть виконувати різноманітні навчальні завдання з граматики, лексики й фонетики, а також розвивати свої вміння у чотирьох видах мовленнєвої діяльності (аудіюванні, говорінні, читанні та письмі). Процес підготовки майбутніх вчителів початкової школи до застосування Google сервісів залежить від організаційно-педагогічних умов, реалізація яких забезпечує формування готовності до означеного виду діяльності.