ГОТОВІ ПРОГРАМНІ ПРОДУКТИ У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ ІТ-ГАЛУЗІ - Покришень, Дмитро Анатолійович (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2022)
Стаття присвячена висвітленню проблеми підготовки фахівців ІТ-галуззі, досвіду навчання основ програмування здобувачів освіти. Визначено мету та завдання вивчення курсів з програмування. Метою цієї статті є визначення та добір фрагментів розроблених програмних продуктів та застосованих технологій, які сприяють формуванню та розвитку професійних компетентностей фахівців ІТ-галузі. У сучасних інтерфейсах прикладних програм використовують об’єкти та події з ними. Все, що стосується frontend має приємний дизайн інтерфейсу. Саме тому сучасні навчальні програми підготовки вчителів інформатики та інженерів-програмістів зорієнтовані на вивчення об’єктно-орієнтованого програмування. Завдяки сучасним засобам ІКТ всі суб’єкти освітнього процесу мають змогу долучитись до сучасних наукових досліджень, подивитись результати та визначити напрями власних досліджень для вдосконалення освітніх програм підготовки інженерів та освітян. У статті зроблено огляд програмних застосунків та фрагментів їх програмного коду, що сприяють формуванню та розвитку професійних компетентностей фахівців ІТ-галузі. Серед програмних застосунків обрано Optics (для побудови моделей оптичних явищ), GRAPH (для розрахунку електричних кіл та графів), PhysHelper (демонстрація моделей фізичних явищ: закон збереження, кінематика, динаміка та інші). На прикладі Optics демонструється спосіб опису об’єкту, створення масиву, їх опрацювання, а також один із способів реалізації динамічних побудов мовою Pascal у середовищі Delphi.У GRAPH використовується алгоритм Дейкстрі. Суть даного алгоритму полягає у пошуку найкоротших шляхів від початкової вершини до всіх інших. Програма формує масив відстаней до кожної з вершин. До вершин, які знаходяться у іншій компоненті зв’язності відстань визначається як нескінченність. PhysHelper була створена за допомогою таких основних засобів як JavaScript (фреймворк Electron та бібліотеки p5 та KaTeX), HTML та CSS. Обґрунтовано добір обраних технологій та підходів.