РОЗВИТОК «SOFT SKILLS» У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ: МЕТОДИ, ЗАСОБИ, ІНДИКАТОРИ ОЦІНЮВАННЯ - Glazunova, Olena; Voloshyna, Tetyana; Korolchuk, Valentyna (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2019)
У даній статті пропонується структура «soft skills» від рівня сформованості яких залежить успішне працевлаштування випускників ІТ-фаху на ринку ІТ-індустрії. Запропоновано п’ять груп «soft skills»: управлінські, комунікативні, особистої ефективності, стратегічного управління та управління інформацією. Кожна група містить визначений перелік вмінь та навичок, якими має володіти випускник ІТ-фаху університету. Для вимірювання рівня сформованості «soft skills» розроблені індикатори та запропонована шкала оцінювання. Для формування та розвитку «soft skills» майбутніх ІТ-фахівців розроблена відповідна модель, до якої входять цільовий, процесуальний, змістово-методичний, технологічний та діагностично-результативний компоненти. Відповідно до розробленої моделі обґрунтовано етапи формування «soft skills» у майбутніх ІТ-фахівців: підготовчий (формування комунікаційних та управлінських навичок), професійний (навички особистої ефективності), інтегральний (навички стратегічного управління, особистої ефективності та управління інформацією). Для кожного етапу визначені зміст, методи, форми, хмарні інструменти та сервіси. Обґрунтовується ефективність застосування технології змішаного навчання, яка поєднує використання проєктної методики, форм індивідуальної та групової роботи з використанням хмарних інструментів для виконання колективних та індивідуальних проєктів. В ході педагогічного експерименту визначені «soft skills», доведено ефективність розробленої моделі розвитку «soft skills», рівень розвитку яких зростає найбільш інтенсивно, зокрема, розуміння власної відповідальності перед командою під час роботи над проєктом, вміння презентувати проєкт інвесторам або ж власній команді, співпрацювати як з колегами, так і виконувати завдання самостійно, чітко формулювати свої потреби та очікування до команди і оточення, здатність згуртувати групу та побудувати ефективну командну взаємодію для вирішення певних завдань, сформувати систему комунікації в команді з використанням відповідних хмарних сервісів, здатність довгостроково планувати на основі проміжних цілей проєкту, готовність делегувати свої повноваження іншим членам команди, здатність швидко визначати важливе та другорядне, ефективніше вирішувати проблеми, уважніше та результативніше справлятися з різними завданнями.