ВИКОРИСТАННЯ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ - Kobysia, Volodymyr; Semenov, Evgeniy (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2019)
В статті розглянуто можливість використання соціальних мереж у процесі навчання, визначено переваги і недоліки їх застосування в освітньому процесі, проаналізовано реальний стан реєстрації студентів у соціальних мережах, частоту їх спілкування засобами соціальних мереж, визначено кількість соціальних мереж, в яких зареєстровані студенти, пріоритетні пристрої для роботи з соціальними сервісами, популярність соціальних мереж серед студентів Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, а також встановлено частку студентів, які використовують соціальні мережі з навчальною метою, яким викладачі пропонували використовувати соціальні мережі для супроводження навчального процесу і частку студентів, які пропонують впроваджувати соціальні мережі у навчальний процес. Аналіз отриманих даних дає можливість визначити рівень активності студентів і викладачів у питанні впровадження соціальних мереж та мобільних пристроїв у процес здобування знань і формування вмінь сучасними здобувачами вищої освіти, а також вказує на рівень активності молоді в питанні реформування освітніх технологій, введення сучасних методик організації освітнього процесу і його супроводження. Результати проведеного дослідження підкреслюють активне ставлення молоді до реформування вищої освіти, але доводять, що й самі студенти не завжди бажають активно долучатися до освітніх ініціатив, частина з них віддає перевагу пасивному спілкуванню й перегляду фото. Виходячи із даних, які отримані завдяки анкетуванню, можна зробити висновок, що системно соціальні мережі не використовуються з навчальною метою. Студенти, в своїй більшості, розглядають соціальні мережі як можливість пошуку інформації, тобто як своєрідну пошукову систему. Лише один відсоток з опитаних розглядає соціальні мережі як можливість створення освітньої спільноти для спілкування з однодумцями.