ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНОГО КОМПЛЕКСУ MDSOLIDS У ВИКЛАДАННІ ДИСЦИПЛІНИ «МЕХАНІКА МАТЕРІАЛІВ І КОНСТРУКЦІЙ» - Devin, Vladlen; Tkachuk, Vasil; Skorobogatov, Dmytro (Електронне наукове фахове видання “ВІДКРИТЕ ОСВІТНЄ Е-СЕРЕДОВИЩЕ СУЧАСНОГО УНІВЕРСИТЕТУ”, 2018)
Тенденція до скорочення кількості годин на вивчення загальноінженерних дисциплін в навчальних планах та зниження мотивації молоді до навчання на інженерно-технічних спеціальностях примушує шукати нові шляхи для підвищення ефективності викладання. Одним із способів такого підвищення є введення в освітній процес інформаційних технологій. Останнім часом при викладанні дисциплін «Теоретична механіка», «Інженерна механіка», «Механіка матеріалів і конструкцій», «Опір матеріалів» широкого використання набули різноманітні системи комп’ютерної математики, найпоширенішими є Maple, MathCAD, Matlab. Перелічені програми дозволяють покроково розв’язувати різноманітні задач з демонстрацією проміжних результатів обчислень, а також моделювати динамічні об’єкти і процеси за аналітичними формулами, що необхідне при розв’язанні інженерно-технічних задач. В тексті статті наводиться обґрунтування доцільності використання пакету MDSolids під час вивченні дисципліни «Механіка матеріалів і конструкцій» студентами технічного закладу вищої освіти. Проведене дослідження, що пов’язане з адаптацією системи MDSolids у навчанні механіки матеріалів в сучасних умовах інформатизації освіти, дає підстави для нижчевикладених висновків: знайомство з програмою MDSolids, а потім самостійна робота в її середовищі пробуджує у студентів додатковий інтерес до дисципліни «Механіка матеріалів і конструкцій», оскільки дозволяє неформально підходити до процесу вирішення навчальних завдань. Програма певним чином дублює роботу думки студента, а потім підтверджує або спростовує її правильність. Ще однією перевагою впровадження системи MDSolids в освітній процес є те, що вже на ранньому етапі отримання вищої інженерної освіти студенти знайомляться з азами процесу автоматизації інженерного аналізу. Для них стає очевидним, що, не володіючи тими інженерними поняттями, які вивчає дисципліна «Механіка матеріалів і конструкцій», а також сучасними комп’ютерними технологіями, неможливо стати грамотним інженером.